In de beugels rijden

Het rijden in de beugels, waar, wanneer en waarom

Home Β» Cycling Β» Het rijden in de beugels, waar, wanneer en waarom
Share this

Drie manieren om je stuur vast te houden

Voor menigeen die voor het eerst op een racefiets stapt, is een gebogen stuur een vreemde gewaarwording. Niet bang zijn, maar doen. Een kwestie van rustig en relaxed blijven, ook al heb je het idee dat je voorover valt. Enkele kilometers later kom je erachter dat het fietsen met dat vreemde gebogen stuurtje eigenlijk prima bevalt en dat je steeds stabieler op de fiets zit.

Bij de trainingen van de jongste jeugd bij TWC Pijnenburg, zie ik dat ze het snel onder de knie krijgen. Na 2 of 3 lessen weten ze niet beter. De jeugd leert snel. Kwestie van niet teveel nadenken.

Wat betreft de houding op de racefiets. Er zijn 3 houdingen, waarvan er eentje meteen moet worden afgeleerd. Sterker, deze mag niet eens worden aangeleerd!
Het rijden bovenop het stuur. Absoluut de minst veilige manier van fietsen. Ten eerste ben je later bij de remmen en ten tweede ben je minder stabiel omdat je je handen te dicht bij elkaar hebt staan.
Dus… niet doen. Doe je het toch, dan geef je het slechte voorbeeld!

Een andere houding is de handen bovenop de remgrepen. Voordeel is het goed kunnen sturen en remmen. Deze manier van fietsen wordt veel gebruikt omdat het comfortabel en relaxed is en je kan het daarom ook uren volhouden.

De laatste en voor velen de meest intensieve houding, is het rijden in de beugels. Dit is niet voor iedereen weggelegd omdat het vermoeiend en voor sommigen belastend is voor het lichaam. Toch leren wij de jeugdrennertjes vanaf het begin om te rijden in de beugels. Zo worden zij op jonge leeftijd bedreven en kunnen dit langere tijd volhouden. Ook wordt de houding op de fiets stabieler, want je stuurt directer en bent sneller. Vooral tijdens afdalingen is het van groot belang dat je durft te dalen in de beugels.

Dalen doe je dus onderin de beugels. Meer controle en stabiliteit.
En klimmen mag je bovenop de remmen doen, tenzij je met een geweldige snelheid klimt.

 

Share this
Geef een reactie