Roubaix Velodrome

Velodroom, wielerbaan of wielerpiste

Home » Cycling » Velodroom, wielerbaan of wielerpiste
Share this

De magie van een velodrome

Een velodroom, ook wel wielerbaan of wielerpiste genoemd, is gemaakt voor het baanwielrennen. Openluchtbanen hebben een vaak lengte tussen 225 en 550 meter, overdekte banen zijn doorgaans 250 meter lang. De helling in de bochten varieert tussen de 33° en 40°. Qua ondergrond varieert een baan van asfalt tot vele houtsoorten zoals Lariks, Grenen of Accoya. De wielerbaan is voorla bekend vanwege de zesdaagses.

Fietsen op de baan gebeurt met een racefiets waar veel onderdelen ontbreken. Zo heeft de fiets geen remmen, geen versnelling en geen freewheel. Ook worden er wedstrijden gehouden op de tandem.

De baan kent diverse disciplines.

Sprinten

Individueel
Een sprintwedstrijd wordt verreden door twee (soms meer) renners over twee of drie ronden.

Team
Twee teams van twee of drie renners rijden over een korte afstand tegen elkaar.

Tandems
De tandem, een fiets voor twee personen, was een onderdeel bij de Olympische Spelen tot 1972 en bij de Wereldkampioenschappen Baanwielrennen tot 1994. Het ging om een sprint over 2000 meter.

Tijdrijden
Bij een tijdrit gaat elke renner individueel de baan op, dit kan zowel een staande of een ‘vliegende’ start zijn. Degene die de snelste tijd neerzet wint. De heren rijden op de baan 1000 meter, de dames 500 meter.

Achtervolging

Individueel
Twee renners starten gelijktijdig, de ene aan de startstreep, de andere hier recht tegenover aan de overzijde. Zij moeten proberen elkaar in te halen, gebeurt dit niet binnen een vooraf bepaalde afstand dan wint de renner met de beste tijd.

 

Team
Twee teams, bestaande uit vier renners per team, starten gelijktijdig; de ene aan de startstreep, de andere hier recht tegenover aan de overzijde. De twee teams moeten trachten elkaar in te halen, gebeurt dit niet binnen een vooraf bepaalde afstand dan wint het team met de beste tijd. Een team haalt een ander team in als ten minste drie renners van het ene team, twee renners van het andere team inhalen. De tijd van een team is de tijd die de nummer drie van het team klokt.

 

Stayeren
Bij het stayeren rijden alle renners achter een zware motor voorzien van een rol waar de renner zo dicht mogelijk tegen rijdt. De gangmaker staat vaak rechtop om de renner beschutting te bieden. Hierdoor worden hoge snelheden bereikt.

 

Keirin
In de keirin rijden zes renners achter een derny. Op het moment dat de derny van de baan afgaat, begint de sprint.

Omnium
Een Omnium is een combinatieklassement. Er zijn verschillende vormen.

Puntenkoers
In de puntenkoers rijden alle renners tegelijk op de baan in een wedstrijd met een vastgesteld totaal aantal ronden.

Koppelkoers of Madison

Bij de koppelkoers vormen twee renners een koppel.

Scratch
Deze discipline staat sinds 2002 op het programma van het WK. De heren rijden 15 kilometer en de dames 10 kilometer. Alleen de aankomst op de meet is beslissend voor de klassering.

Zesdaagse
Zoals de naam al doet zeggen duurt een ‘zesdaagse‘ wedstrijd zes dagen. Op een overdekte baan komen teams van twee man tegen elkaar uit. Wie aan het eind de meeste ronden heeft gereden is winnaar (zie ook ‘koppelkoers’ hierboven). In de loop van de dagen worden er verschillende deelwedstrijden ingelast waarmee extra punten en, niet onbelangrijk voor de deelnemers, premiegeld is te verdienen.

Werelduurrecord
Bij het werelduurrecord moet een renner zo ver mogelijk rijden in precies één uur.

Le Velodrome d'Hover in Parijs
Le Velodrome d’Hover in Parijs
Het Kuipke in Gent
Het Kuipke in Gent
Vélodrome André Pétrieux of Vélodrome de Roubaix
Vélodrome André Pétrieux of Vélodrome de Roubaix
Share this
Geef een reactie

Invalid username or token.